Sosyal Medya

Ahmet Anzavur Kimdir? Anzavur Ayaklanması Nedir? Kim Bastırdı?

Ahmet Anzavur Kimdir? Anzavur Ayaklanması Nedir? Kim Bastırdı?... KPSS 2021'de soruları tarih soruları arasında yer alan Anzavur ayaklanması merak edilen ve araştırılan konulardan oldu. Anzavur ayaklanması nedir? Ne için ayaklanma oldu? Kim tarafından bastırıldı?


 

Ahmet Anzavur Ayaklanması (ya da Anzavur İsyanı), Türk Kurtuluş Savaşı’na karşı Anadolu’da düzenlenen ayaklanmalardan biridir. İstanbul Hükümeti’nce desteklenmiş olan Anzavur Ayaklanması'nın adı, ayaklanmaya önderlik eden Anzavur Ahmet'ten gelir. Ahmet Anzavur’un önderliğinde çeşitli aralıklarla gelişen ayaklanmalar, esasen Anadolu’daki direnişi kırmaya yönelen iç isyanlar arasında en önemlisi sayılabilir. Çünkü Batı Cephesi'nin oluşturulması ve Yunanistan işgalinin durdurulmasının gecikmesine sebep olmuştur.

Birinci Anzavur isyanının nedenleri arasında Birleşik Krallık'ın tahriklerini rolü önde gelir. Birleşik Krallık Mondros Mütarekesi'nden sonra hakim vaziyete geldiği Boğazlar ve Marmara Denizi'ndeki mevcut durumunu korumak ve devam ettirmek, Kuvâ-yi Milliye'yi buralara yaklaştırmamak, burada bir tampon bölge meydana getirmek istiyordu. Ayaklanmaların başlıca sebepleri.
 
Boğazlardaki üstünlüğü korumak isteyen ve Anadolu ile Trakya’daki Kuvâ-yi Milliyecilerin birleşmesine karşı olan Birleşik Krallık'ın kışkırtmaları.

 
Birleşik Krallık'ın güdümündeki Damad Ferid Paşa’nın yeniden sadrazam olmak ve Kuvâ-yi Milliyecilerden intikam almak istemesi.
 
Birleşik Krallık'ın ayaklanmanın işgalci Yunanistan Krallığı'na karşı direnen millî kuvvetleri zayıf düşüreceğini umması.

 
Bazı Kuvâ-yi Milliyecilerin yaptığı bir kısım hatalar.
 
Ahmet Anzavur (d. ? - ö. 15 Nisan 1921), Kuvâ-yi Milliye hareketine karşı ayaklanma başlatmış eski bir Osmanlı subayı ve Kuvâ-yi İnzibâtiye kumandanı.

 
Anzavur Ahmet, Çerkes olup, İstanbul Hükûmeti tarafından sivil paşalık verilerek Anadolu'ya gönderilmiştir. İngiliz gizli servisinin adamı olan Papaz Fru tarafından maddi olarak desteklenen Ahmet Anzavur, çok sayıda kişiyi etrafında toplamıştır.

dini sohbetler dini sohbet islami sohbetler islami sohbetler defacer hacker blog islami radyo oyuncu forumu türk takipci satın al