Sosyal Medya

Fransa'nın 8 Mayıs 1945'te Cezayir'de yaptığı katliam hangi isimle anılmaktadır? 3'te 3 TRT1 Yarışması

TRT1'in sevilerek ve beğenilerek izlenen yarışma programı 3'te 3 yeni bölümü ile 30 Mayıs Pazar gecesinde ekranlara geliyor. Yarışmada Fransa'nın 8 Mayıs 1945'te Cezayir'de yaptığı katliam hangi isimle anılmaktadır? sorusu soruldu. Peki cevabı nedir?


 

Pelin Çift’in sunumu ve Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün yorumlarıyla Türkiye'nin bilgi yarışması 3’te 3’te hayatın her alanından bilgilendiren, heyecanlandıran, merak uyandıran sorulara yer veriliyor. Tarihten sinemaya, coğrafyadan edebiyata, felsefeden fen bilimlerine tüm alanlarda bilgiyle yarışacak ve bilgiyle kazanacaksınız. Yarışmacılar 18 adet üç seçenekli soruyu cevaplıyor ve 18 soruyu doğru yanıtlamayı başaran yarışmacı büyük ödüle kavuşuyor! Yarışmacıya doğru cevapladığı her 3 sorunun ardından “tamam mı devam mı” sorusu sorulur. “Tamam” diyen yarışmacı doğru cevapladığı son sorunun ödül miktarını alarak yarışmaya veda eder. “Devam” diyen yarışmacı ise daha yüksek bir ödül miktarına ulaşmak için yarışmaya devam eder. Yarışmanın herhangi bir noktasında yarışmacı, önünde bulunan kırmızı butona basarak yarışmayı sonlandırabilir. Kırmızı butona basan yarışmacı 3’te 3 yaparak ulaştığı son ödül rakamının yarısını kazanarak ayrılır. Yarışmacı her 3 sorudan yalnızca 1 tanesinde kullanmak üzere “bir yanlış şıkkı eleme” hakkına sahiptir. Bu sayede yarışmacı soruya doğru cevap verme ihtimalini %50 oranına yükseltir. 

SORU:
 
Fransa'nın 8 Mayıs 1945'te Cezayir'de yaptığı katliam hangi isimle anılmaktadır?

A- SETİF VE GUELMA

B- SREBRENİTSA

C- ARAKAN

CEVAP: SETİF VE GUELMA

Sétif ve Guelma katliamı, 8 Mayıs 1945'te Fransızların Setif ve Guelma'da 45 bin Cezayirliyi öldürmesiyle sonuçlanan katliamdır. Cezayirliler, 1945'te meydana gelen ve 1968'e kadar süren toplu saldırıları "soykırım" olarak ifade etmektedirler. Çok sayıda insan işkence ve kötü muameleden geçmiştir.
 
II. Dünya Savaşı’nın sona ermesi üzerine Cezayir bayrakları ile kutlama yapan tüm Müslüman Cezayirlilerin üzerine, Fransız ordusu ve polisi tarafından makinalı tüfeklerle ateş açılmış ve silahsız 45.000 sivil Cezayirli görüldükleri ve yakalandıkları yerde katledilmiştir.[4] Bağımsızlık vaadi için gösteri yapan halktan binlerce sivil katledilmiştir. Bununla birlikte Fransa, Cezayir'in bağımsızlığını ilan ettiği tarihe kadar sivil Cezayirlileri sistematik bir şekilde katletmiştir. Cezayirlilere göre, Fransa'nın 132 yıl süren işgali sırasında 1 milyondan fazla insan öldürülmüştür.[5]

 
Cezayir devlet başkanı Abdülaziz Buteflika ise Fransa'nın Cezayir'de sadece insanlara karşı değil, insanların kimlikleri ve kültürlerine karşı da bir soykırım uyguladığını iddia etmiştir.
 
Cezayirli üst düzey bir idareci olan ve Mayıs 1945 Vakfı'nın Başkanı Muhammed El Korso, "Fransızlar ve uluslararası kamuoyu bilmelidir ki Fransa Mayıs 1945'te gerçek bir soykırım işlemiştir" demiştir. Yine Cezayir devlet başkanı Abdülaziz Bouteflika da "Cezayir, sömürgecilik ve bağımsızlık savaşı dönemlerinde işlenen tüm bu suçların Fransa tarafından kabul edilmesini beklemeyi hiçbir zaman bırakmamıştır." demiştir.

 

 

Fransa'nın inkâr politikalarına rağmen Cezayir, Fransa'nın Cezayir Soykırımı'nı tanımasını istemiştir.

dini sohbetler dini sohbet islami sohbetler islami sohbetler defacer hacker blog islami radyo oyuncu forumu türk takipci satın al