Sosyal Medya

Güneş sistemindeki yüzey sıcaklığı en yüksek olan gezegen hangisidir? Kim Milyoner Olmak İster? Sorusu

ATV'nin sevilerek izlenen yarışma programı Kim Milyoner Olmak İster? yeni bölümüyle izleyicisinin karşısına geçiyor. Kenan İmirzalıoğlu'nun keyifli sunumu ile izleyenlerin yakından takip ettiği Milyoner 30 Mayıs Pazar akşamında 936.Bölümü ile yayınlanacak. Bu bölümde yarışmacıya .... sorusu soruldu.


 

SORU:

A- MERKÜR

B- VENÜS

C- MARS

D- JÜPİTER

CEVAP: VENÜS

Merkür
Sekiz gezegenimizden biri olan Merkür, Güneş’e en yakın olanıdır. Bu nedenle Güneş Sistemimizdeki en yüksek sıcaklıkları tecrübe etmesi beklenir. Bununla birlikte, Merkür aynı zamanda bir atmosfere sahip olmadığı ve diğer gezegenlere kıyasla çok yavaş döndüğü için, yüzey sıcaklığı oldukça değişkendir.
 
Merkür’ün Güneş’e ışınlarına maruz kalan yüzeyin sıcaklıkları 465 °C’ye kadar çıkabilmektedir. Diğer taraftan karanlıkta kalan yüzeyin sıcaklıkları -184 °C’ye kadar düşmektedir. Bu veriler neticesinde şu söylenebilir, Merkür aşırı sıcak ve aşırı soğuk arasında değişir ve Güneş Sistemimizdeki en sıcak gezegen değildir.

 
Venüs
Güneş’e en yakın ikinci gezegen olan Venüs ortalama en yüksek yüzey sıcaklıklarına sahiptir ve en sıcak gezegen olma onuruna sahiptir. Sıcaklıklar düzenli aralıklarla 460 °C’ye kadar çıkabilmektedir.
 
Bunun bir kısmı Venüs’ün Güneş’e yakınlığından kaynaklanır, diğer bir kısımda yoğun karbondioksit ve kükürt dioksit bulutlarından oluşan kalın atmosferine bağlıdır. Bu gazlar, güçlü bir sera etkisi yaratır.

 
Dünya
Dünya, Güneş’ten uzaklık bakımından üçüncü gezegendir ve şu ana kadar bildiğimiz tek yaşamı destekleyen gezegendir. Buradaki ortalama yüzey sıcaklığı yaklaşık 14 ° C’dir, ancak birkaç faktöre bağlı olarak değişir. Birincisi, dünyamızın ekseni yana yatmakta, bu da bir yarımkürenin yılın belirli zamanlarında Güneş’e doğru eğik olduğu, diğer kısmının Güneşten uzaklaştığı anlamına gelmektedir.
 
Bu sadece mevsimsel değişikliklere neden olmakla kalmaz, aynı zamanda ekvatora yakın konumların daha sıcak olmasını sağlarken kutuplardaki kısmın daha soğuk olmasına sebep olur. Bu yüzden Dünya’da şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklığın neden İran çöllerinde (70.7 ° C), en düşük sıcakalıkların Antarktika’da (-89.2 ° C) kaydedilmesi şaşırtıcı değildir.

 
Mars
Mars’ın ortalama yüzey sıcaklığı -55 ° C’dir, ancak Kızıl Gezegende öğleden sonra ekvatorda 20 °C, kutuplarda -153 °C’ye kadar değişen sıcaklıklar yaşamaktadır. Yine de ortalama olarak, Dünya’dan çok daha soğuktur.
 
Ek olarak, Mars’ın Güneş etrafındaki eksantrik yörüngesi nedeniyle yüzey sıcaklığı 20 °C’ye kadar değişebilir (bu, Güneş’in etrafındaki bazı noktalarda diğerlerine göre daha yakın olduğu anlamına gelir).

 
Jüpiter
Jüpiter bir gaz devi olduğundan, katı bir yüzeyi yoktur, bu yüzden yüzey sıcaklığı yoktur. Ancak Jüpiter’in bulutlarının tepesinden alınan ölçümler yaklaşık -145 °C’lik bir sıcaklığı gösterir. Merkeze yaklaştıkça, atmosferik basınç nedeniyle gezegenin sıcaklığı artar.
 
Atmosferik basıncın Dünya’dakinin on katı olduğu noktada, sıcaklık 21 °C’ye ulaşır.

 
Satürn
Güneş’ten olan uzaklığı nedeniyle Satürn, ortalama -178 °C sıcaklıkta soğuk gaz devi bir gezegendir. Ancak Satürn’ün eğiminden dolayı, güney ve kuzey yarım küreler farklı şekilde ısınmakta ve mevsimsel sıcaklık değişimlerine neden olmaktadır. Gezegenin çekirdeğinde, sıcaklıkların 11.700 ° C’ye kadar yükseldiği düşünülmektedir.
 
Uranüs
Uranüs Güneş Sistemimizdeki en soğuk gezegendir ve en düşük -224 °C sıcaklık kaydedilmiştir. Güneş’ten olan mesafesine rağmen, soğuk doğasına en büyük katkıda bulunan faktör, çekirdeğidir.

 
Güneş Sistemimizdeki diğer gaz devleri gibi, Uranüs’ün çekirdeği Güneş’ten emilenden çok daha fazla ısı yayar. Bununla birlikte, yaklaşık 4,737 °C’lik bir çekirdek sıcaklığa sahip olan Uranüs’ün iç kısmı, Jüpiter’in ürettiği ısının sadece beşte birini ve Satürn’ün yarısından azına sahiptir.
 
Neptün


 

Neptün’ün üst atmosferinde -218 °C’ye dayanan sıcaklıklarla, gezegen Güneş Sistemimizin en soğuklarından biridir. Ve tüm gaz devleri gibi, Neptün de yaklaşık 7.000 °C olan daha sıcak bir çekirdeğe sahiptir.

dini sohbetler dini sohbet islami sohbetler islami sohbetler defacer hacker blog islami radyo oyuncu forumu türk takipci satın al