Sosyal Medya

Kiler Mutfağı Ne Demek? MasterChef Türkiye

Kiler Mutfağı Ne Demek? MasterChef Türkiye... MasterChef Türkiye'de geçen terimlerden olan Kiler Mutfağı merak ediliyor.


 

Kiler, evlerde ya da çiftliklerde erzak depolamaya yarayan bölme. Kiler fikrinin ilk ortaya çıkış amacı, kuru yiyecekleri nemden ve kemirgen hayvanlardan korumaktır.

Kiler mutfağı kuru baklagillerden ve etten oluşturulan yemeklerin ağırlıklı olarak yapıldığı mutfaktır.

Bazı malzemeler vardır, mutfakta onları sürekli elinizin altında tutmanız gerekir, ne yemek yaparsanız yapın işinizi kolaylaştırırlar. Yemeklerin gizli kahramanlarıdır onlar. Özellikle bir tarif için alınan süper star malzemeler gibi tek bir yemekte değil, defalarca kullanılırlar. Evde hiçbir şey olmadığını sandığınızda bile sizi kurtarabilirler.
 
Bu malzemelerin saklandıkları yer olan kiler, eskiden evlerde ayrı bir odaydı. Yazın bile evin en serin yeriydi. Bugünlerde mutfaklarda kiler dolapları olabiliyor ya da birkaç çekmece ve raf, kiler sayılıyor. Boyutu ne olursa olsun, kilerde doğru malzemelerin bulunması ve içinin düzenli olması yemek yapmayı kolaylaştırıyor. Ancak kiler dolabının nerede olacağını seçerken, ısıdan uzak olmasına, direkt güneş ışığı almamasına dikkat etmek gerek.

 
Gıdayı sonuna kadar değerlendirmekten yanayız. Gıda israfını önlemek, aldığımız malzemelere hak ettikleri önemi vermek istiyoruz. O halde az ve öz bir kilerde neler olmalı? İşe mutlaka bir kilerde bulunması gerekenler listemizle başlayabilirsiniz. 

 
– Tuz ve karabiber
 
Kulağa çok basit gelebilir ama doğru tuz ve biber yemekte büyük fark yaratabilirler. Sevdiğiniz bir deniz tuzunu bulun ve eliniz onu kullanmaya alıştıktan sonra çok fazla değişiklik yapmayın.

 
– Zeytinyağı
 
İyi bir sızma zeytinyağı hem yemek yaparken hem de salatalar için gerekli.

 
– Sirke
 
İlk akla gelen üzüm sirkesi olsa da, incir sirkesi, alıç sirkesi, elma sirkesi gibi sirkelere de şans vermek gerek. Sirkeyi sadece salatalar için düşünmeyin; bazı sosları canlandırmak için de kullanabilirsiniz.
 
 
– Baklagiller

 
Mercimek, nohut, kuru fasulye… Biraz değişiklik isteyenler için börülce, maş fasulyesi, farklı çeşit mercimekler öneririz. 

 
– Tahıllar
 
Tahıllardan olmazsa olmazımız bulgur. Siyez, Kavılca bulgurlarından lezzetli pilavlar yapabilirsiniz. Pirinç, daha fazla lif içeren esmer pirinç, makarna da mutfakta hayat kurtarır.

 
– Sakladıklarınız
 
Biber, domates salçası ve kavanoz domates, soslara, çorbalara katmak, yemeklere eklemek için gerekir. Aynı şekilde kurutulmuş domates, tarhana ve turşu gibi diğer sakladıklarınız da bu listede.

 
– Bal ve pekmez
 
Mucize bir besin olan balı hem tatlı olarak hem de yemeklerde, marinadlarda
  kullanabilirsiniz. Aynı şekilde pekmezi de.
 
– Soğan ve sarımsak

 
Her yemekte kullanmasanız da elinizin altında olması gerekir, yemeklere müthiş lezzet verir ikisi de. Bütün sarımsağın ömrü daha uzun olduğundan diş sarımsak yerine bütün almayı tercih edebilirsiniz. 
 
 
– Patates

 
Hem uzun ömürlü hem de son derece kullanışlı olan patatesi kilerde saklamak lazım. 
 
 
– Un, şeker, kabartma tozu, karbonat

 
Rafine olmayan un ve şeker tercihimiz. Karbonat ve kabartma tozunu çok sık kullanmıyorsanız ufak boy tercih edin. 

 
– Baharatlar
 
Baharat listemiz biraz kabarık. Ancak hepsi doğru saklandıkları takdirde uzun ömürlüler ve senelerce kullanabilirsiniz. Baharat listenizde tarçın, karanfil, kakule, yıldız anason, kimyon, biberiye, defne, kekik, nane, sumak, toz kırmızıbiber, isot, pul biber olsun. Bazı baharatları, örneğin kimyon, hardal, haşhaş gibi, tohum olarak da bulundurabilirsiniz.

 
– Çerezler, kuruyemişler
 
Badem, Antep fıstığı, ceviz, fındık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği hem sağlıklı atıştırmalık olarak hem de salatalara, yemeklere eklemek için işinize yarayabilir.

 
 

 
Kileri düzenlemek için neler yapmalı?
 
– Öncelikle kiler dolabınızdaki tüm malzemeleri çıkarıp tezgaha dizin.

 
– Malzemeler arasında son kullanma tarihi yaklaşanları bir an önce kullanmak üzere kenara alın. Süresi yeni geçmiş olanları da kullanmayı deneyebilirsiniz çünkü çoğu kuru malzemenin son kullanma tarihi aslında sağlık açısından değil, ancak lezzet açısından sakıncalı olabilir. Tatmak ve test etmenin de yolları var. Örneğin, kabartma tozu. Tarihi geçmişse atmadan önce bir bardak kaynar suya ekleyin. Su köpürüyorsa hala kullanılabilir demektir. 

 
– Kileri tekrar düzenlerken en çok kullandığınız malzemeleri bir kenara alın. Baharatları, bakliyatları, tahılları gruplara ayırın. Baharatları tatlılar için kullandıklarınız, yemekler için kullandıklarınız olarak gruplayabilirsiniz örneğin.
 
– Malzemeleri saklamak için cam kavanoz tercih edin. Kapaklarını hava almayacak şekilde iyice kapattığınızdan emin olun.

 
– En sık kullandıklarınızı rafın önlerine ve göz hizasına yerleştirin.
 
– Kilerinizi 3-4 ayda bir, özellikle de mevsim dönüşlerinde tekrar gözden geçirin.

dini sohbetler dini sohbet islami sohbetler islami sohbetler defacer hacker blog islami radyo oyuncu forumu türk takipci satın al