Sosyal Medya

Türkiye'de Kaç Tane Yangın Söndürme Uçağı Var?

Türkiye'de Kaç Tane Yangın Söndürme Uçağı Var?.... Son günlerde artan yangınlar ciğerimizi yakmaya devam ediyor. Uzun süredir söndürülemeyen birçok yangında ekipler canla başla çalışıyorlar. Diğer yandan havadan yangın söndürme çalışmaları da devam ediyor. Birçok kişi tarafından merak edilen bir husus ise Türkiye'de kaç tane yangın söndürme uçağının olduğu.


 
Türkiye’de şu ana kadar Türk Hava Kurumu'na (THK) ait 9 adet yangın söndürme uçağı bulunuyor. Bunların dışında zaman zaman yangınlara İHA’larla da müdahalede bulunuluyor.
 
Kamov 32 çift ana motorlu ve 12 bin 700 kilo kalkış ağırlığı bulunan yangın helikopterinin, 3,5 ton su atabilme özelliği bulunuyor.

 
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 29 Temmuz öğle saatlerinde yaptığı basın açıklamasında Türkiye genelinde toplam 41 yangının çıktığını, 31’inin kontrol altına alındığını kamuoyuyla paylaşmıştı. Bakan Pakdemirli çalışmalarda toplan 2 İHA, 3 uçak, 38 helikopter, 1 insansız helikopter ile havadan; 680 arazöz ve 4000 itfaiye personeli ile karadan müdahale edildiğini belirtmişti. 

 
Söz konusu uçaklardan 2 adedi Rusya’dan kiralanan ait Beriev 200 tipi uçaklar. Bir başka deyişle 28-29 Temmuz 2021 yangınlarına THK’nin filosundan sadece bir uçak katılmış görünüyor. Toplam uçak ve helikopter sayısı -eğer yangınların önüne geçilemezse- komşu ülkelerden kiralama yöntemi ile artabilir. 

 
Ağustos 2019’da Türkiye’nin farklı bölgelerinde çıkan yangınlar, Türkiye’deki yangın filosunun durumu hakkında merak uyandırmıştı. Ancak o dönemde ve sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde konuya dair net bilgi ya da envanter raporları yer almadı. 28-29 Temmuz 2021 yangınları döneminde ise bu bilgilere ulaşamadık. Bu nedenle soruya verilecek en net cevap, Doğruluk Payı tarafından 2019’da yayınlanan araştırmada yer alıyor. 

 
Araştırmaya göre Türk Hava Kurumu’nun havadan yangın söndürme filosunda toplam 31 araç var. Bunlardan 9 tanesi uçak, ancak 2019’daki yangınlarda sadece 5’ine uçuş izni verilebilmişti. Bakan Pakdemirli ise 2021’deki yangınlarda 2’si Rusya’dan kiralanan toplam 3 uçağın görev yaptığını ifade etmişti. (Kaynak: Webtekno)

dini sohbetler dini sohbet islami sohbetler islami sohbetler defacer hacker blog islami radyo oyuncu forumu türk takipci satın al