Sosyal Medya

Mehmet Sefa Öztürk Kimdir? Operasyon 41

Mehmet Sefa Öztürk Kimdir? Operasyon 41.... Kanal D'nin yeni yarışma programı Operasyon 41'de merak edilen isimlerden olan Mehmet Sefa Öztürk araştırılıyor.


 
Türkiye dereceleri olan eski bir yüzücü ve aynı zamanda başarılı bir balet Memet Sefa Öztürk. 2006’da geçirdiği motosiklet kazasıyla adını Türkiye duydu. Kazada beli kırıldı, zor zamanlar geçirdi ancak hiç pes etmedi. Türkiye’de engelli olarak dans eden ilk isimlerden biri. Hırslı yapısı, başarma güdüsü ve isteği onu asla danstan koparmadı. Tekerlekli iskemlesiyle de dans edebileceğini milyonlara gösterdi, rol model oldu. Memet Sefa Öztürk, İstanbul’da köpeğiyle birlikte yaşıyor, tüm işlerini hallediyor, seyahat edebiliyor. Engelinin arkasına sığınmaktan hoşlanmıyor, aksine zorluklarla baş ederek yaşadığını hissettiğini söylüyor. Yazın İzmir’de çekimleri gerçekleşen “Adım Adım” adlı filmde de rol alan Öztürk, şu anda Şehir Tiyatroları’nın “İki Arada Bir Yerde” oyunuyla yine sahnede.
 
■ Memet senin hikâyeni biliyoruz. Zor zamanlar geride kaldı. Birçok başarılı iş yaptın. Şimdi de Şehir Tiyatroları’ndasın.

 
Evet, danstan hiç vazgeçmedim. Bu yıl oyuncu olarak Şehir Tiyatroları’na başladım. Erhan Yazıcıoğlu sağ olsun bir teklifte bulundu, severek kabul ettim. Asıl ait olduğum yer sahne. Tiyatro farklı bir disiplin ama çok sevdiğim tiyatronun içine yeniden girmiş oldum.
 
■ ‘İki Arada Bir Yerde’de oynuyorsun. Hikâye ve rolünden bahseder misin?

 
Hikâye aslında tüm dünyada tepemizde olan güçlerin yarattığı hegemonya. Konusu hiçbir yerde geçmiyor, olay hiçbir yerde değil ama aslında dünyanın her yerinde. Biz yaratılan o karmaşayı, metaforu görüyoruz bu eserde. Barıştan yana olan, “Hepimiz kardeşiz” diyen Eser, kardeş kavgasının anlamsızlığını anlatıyor. Bu benim çok hassas olduğum bir nokta. Tüm kalbimle kendi ülkemde hiçbir etnik köken ayırt etmeden “Hepimiz kardeşiz, ırkdaşız, aynı milletiz” diyorum. Çok büyük bir rolüm olmasa da önemli bir rol, bir mayın imha uzmanını oynuyorum.
 
■ Her şeye rağmen hayata pozitif bakmayı seçen birisin. Ve annenin desteği inanılmaz. O mu sana güç verdi yoksa zaten tuttuğunu koparan biri miydin?

 
Hırslı ve tuttuğunu koparan bir adamdım. Ama “Böyle başarabilecek miyim?” diye düşündüğüm zamanlar oldu. Benim dışımda herkes bir dış göz. Onların bunu nasıl algılayacağını bilemiyordum. Bana en iyi tüyoyu verecek olan insan, en yakınımdaki annem oldu. O benim kahramanım.
 
■ Sen “Bu neden benim başıma geldi?” derken annen “Şükret, yaşıyorsun” demiş. Ve ilk kez tekerlekli iskemleyle hastaneden çıkmanı da ilginç bir şekilde sağlamış...

 
Hareket etmeye başladığım ve tekerlekli sandalye kullanmama izin verildiğinin 2. günüydü, annem beni nereden yakalayacağını çok iyi biliyordu ve elinde torbayla gelip; “Hadi bahçede çok aç köpek var” dedi. Annem emekli öğretmen olduğu için pedagojik yaklaştı. Bir insan size sürekli güç veremez. En sıkıştığınız anda çatlak yaratır ve oradan ışık sızmasına sebep olur. Annem de bunu sağladı. Engellilere rol model olduğum için gurur duyuyorum. Türkiye’de 9 yıl öncesinde insanlar tekerlekli sandalyeyi bir yerlere ulaşmak için kullanırken ben dans etmeye başladım.
 
■ Engelliler neler yapabilir?

 
Bir sürü masa başı işi yapan var ama kendini sanatla ifade etmek isteyenler dans da edebilir, şarkı da söyleyebilir. Yazın İzmir’de “Adım Adım” adında bir sinema filminde yer aldım. Engelli insanların neler yapabileceklerini göreceksiniz filmde. Haldun Dormen, Asuman Dabak ve Yüksel İnal da filmde yer alıyor. Pek çok sahne çekildi benim hayat hikâyemden. Hastane yatağındaki halimden tutun da pek çok diyalogların gerçekliğine kadar benim hayatımdan çıkan gerçeklikle yazıldı. Keyifli bir çalışma oldu. Mehmet Balkan sahnedeki koreografilerimizi hazırladı. Bu film bir milat oldu. Umuyoruz ki bundan sonra da televizyon ya da sinemada engellilere daha fazla yer verilir. Çünkü sinema ve tiyatro hep hayatı anlatır ancak bu hayatın içinde engelli insanlar da var.

dini sohbetler dini sohbet islami sohbetler islami sohbetler defacer hacker blog islami radyo oyuncu forumu türk takipci satın al